Wednesday, 23 March 2011

Tip Mengelakkan Daripada Berhutang

Hari ini saya ingin berkongsi beberapa petua mengelakkan hutang. Sila ambil perhatian! bahawa saya menyebutnya tip mengelakkan hutang dan bukannya tip melangsaikan hutang. Cadangan langkah ini adalah untuk menyelamatkan nyawa anda daripada ditarik hutang baru. Tentang hutang lama yang sudah sedia ada itu. Hermm.. itu adalah cerita kita di lain post nanti.


Jangan berhutang
Sudah tentu. Inilah cara terbaik untuk mengelakkan hutang. Tiada yang lebih bagus daripada ini. Tiada yang lebih berkesan daripadanya. Jangan berhutang dan anda pasti selamat. Ini sesuatu yang sukar tapi inilah yang terbaik.


Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
" Berhati-hatilah kamu dalam berhutang,sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan  di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari"p/s: nAk WaT pE hUtAnG2 nEy... MnYusAhkAn jEa... So0 jGn lA hUtAnG2 NeY.... huhuu aMal2 kAn eA :)

2 comments:

  1. aiseh man...! mana tipsnya..? nak tau gak camana tak yah berhutang... kalau tips yang hafiz bagi tu semua org tau... bagi lah tips lagi berinfomatif, baru menyengat.. wa tungggguuuu lu beb...

    ReplyDelete
  2. hahaha... tgh pkir kan la ni... ap tips nye... :p

    ReplyDelete